Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Mindfulness

De betekenis van Mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Het wordt vaak gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen. Deze definitie verwijst naar het vermogen om opmerkzaam te zijn van gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving op een accepterende manier, zonder te oordelen of iets goed of fout is.

Daarmee leert men om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten, zodat zij hier gemakkelijker afstand van kunnen nemen. Mindfulness helpt daarbij in het herkennen van automatische, soms onbehulpzame, patronen. Meer bewustwording in deze patronen kan leiden tot meer keuzevrijheid, om automatische reacties te doorbreken en te leren reageren op een behulpzamere manier.

Enkele misverstanden over mindfulness komen nog vaak voor. Zo roept mindfulness bij veel mensen de associatie van ‘zweverigheid’ op, doordat het vaak geassocieerd wordt met spiritualiteit. Mensen hebben de verwachting dat ze met mindfulness hun hoofd leeg kunnen maken of kunnen ontspannen.

Mindfulness is een aandachtstraining, waarmee een houding van alertheid getraind wordt. Beoefenaars leren om de aandacht te vestigen op het moment, aan alles wat zich aan hen voordoet. Dit kan van het lichaam, emoties of gedachten zijn, maar ook zintuigelijke ervaringen door de omgeving.

De voordelen van Mindfulness:

  • Bewuster en intenser leven en meer genieten van het leven en daardoor kun je je gelukkiger voelen
  • Meer met afstand naar je problemen kunnen kijken, waardoor er ruimte ontstaat en je tot betere oplossingen kunt komen
  • Je wordt je bewust van automatische patronen en gedachten waardoor je daar anders en bewuster op kunt reageren
  • Je hebt meer energie
  • Je kunt beter omgaan met stress
  • Er ontstaat een betere focus en een groter concentratievermogen
  • Je kunt je eigen grenzen beter aanvoelen en bewaken
  • Stress symptomen zoals slapeloosheid, piekeren, lichamelijke klachten, etc. worden verminderd.

Jon Kabat- Zin

De grondlegger van mindfulnesstraining is de Amerikaan Jon Kabat-Zin. Hij was werkzaam als arts en wetenschapper en richtte in de jaren zeventig de Stress Reduction Clinic op in Massachusetts Amerika. Hij ontwikkelde een training met als doel patienten middellen te geven om te leren om te gaan met hun klachten (MBSR) Door herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat Zijn methode “Mindfulness” een zeer effectieve werking had bij zijn cliënten en tot op vandaag nog steeds is.

In een mindfulness training van 8 weken, leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er worden oefeningen aangeboden, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Na de mindfulness training kan je zelf met de beoefening aan de slag en hierin jou en manier vinden om mindfulness passend te maken in je dagelijks leven. De mindfulness training is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom je bepaalde oefeningen doet en hoe. Zo wordt mindfulness een manier & onderdeel van het leven.

Foto door Min An op Pexels.com
%d bloggers liken dit: