Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Yoga

Wat is yoga?

Yoga is een fysieke, mentale en spirituele beoefening die zijn oorsprong vindt in het oude India. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Yoga is het verbinden van lichaam, geest en ziel. De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Patanjali’s Yoga Sutra’s vormen de traditionele basis van yoga, waarin hij een achtvoudig pad van de beoefening schetst. Dit pad, dat bekend staat als de ‘acht ledematen van yoga’, biedt een gids voor individuen die toegewijd zijn aan het creëren van een eenheid tussen lichaam, geest en ziel. Elk van de Acht Ledematen biedt een manier om te leven met meer integriteit, zelfdiscipline, respect voor de omgeving en verbinding met de spirituele aspecten van het leven.

Het 8-voudige pad van Patanjali:

 1. Yama’s: sociale discipline
 2. Niyama’s: zelf-discipline
 3. Asana’s: fysieke houdingen
 4. Pranayama: controle van de energie
 5. Pratyahara: terugtrekken van de zintuigen
 6. Dharana: concentratie
 7. Dhyana: meditatie
 8. Samadhi: de ultieme verlichting

Moderne yoga wordt meestal geassocieerd met de fysieke beoefening van asana, een reeks houdingen die vaak met elkaar verweven zijn in stijlen zoals Hatha Yoga, Vinyasa Flow of Ashtanga. Asana-beoefening is over het algemeen bedoeld om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, de flexibiliteit, coördinatie en balans te verbeteren en het lichaam te ontspannen. Dit biedt echter slechts één klein aspect van de traditie van yoga als geheel. Yoga is meer dan alleen asana’s.

Yoga dient lichaam en geest te verbinden met als doel om vrede, geluk en stilte te bereiken. In onze huidige samenleving staan we vrijwel nooit meer stil; letterlijk en figuurlijk. We werken, hebben een gehaast en een druk leven. Yogabeoefening brengt lichaam en geest in balans.

De voordelen van Yoga beoefening:

 • Geeft een betere lichaamshouding
 • Zorgt voor ontspanning van het lichaam
 • Flexibiliteit
 • Meer energie
 • Aanwezig in het hier en nu
Foto door Elina Fairytale op Pexels.com

%d bloggers liken dit: